Si manja dan kucingnya

Hi u all, lama mama tak update blog
Almaklumlah mama ni baru selesai pindah randah.Jauh u all dari Bintulu ke Setapak. Penat ya rabbi. Rumah kami di Bintulu tu double story pesen lama yg luas built up >2000sq ft. Barang tok sah kira. Nampak macam sikit tapi bila dah dipacking-packing bagai oleh mover kami Fourwinds Sdn Bhd (p/s:- company bayarkan hahahahah). Khazanah kami = 88 kotak!!!!! Terkujat i. Antara khazanah tu ada sebijik mini playground, kotak-kotak barang mainan, sangkar kucing. Kucingnya di”adopt” oleh salah seorang kawan mama kat Bintulu

Inilah Kathy, si manja kesayangan anak dara & teruna mama si Syafi dan Iyad. Kathy kami bela dari 31 Jan 2013, lepas mama & anak- anak jumpa Kathy nangos-nangis kat bawah kereta belakang klinik Dr Lau, pekan Bintulu. Kesian punya pasal, kami angkut balik rumah….Dalam 3 hari mama potty train dia kat toilet i.e bekas cat litter yg mama letakkan kat penjuru toilet kedua yg kami jarang pakai. Lepas si Kathy ni “pass with flying colour” barulah dia bebas dalam rumah.
Manjanya dia, si kakak & adik tidor dalam bilik; dia sama naik tidor atas katil. Budak- budak tu bangun pagi pon si Kathy yang kejutkan.Tak caya tengok pict ni.

Pict Iyad & Kathy tu pict last depa sbb Kathy di adopt.

Malam 29 May tu, masa Kathy diadopt Iyad ok lagi. Bila kereta member mama bergerak jer Iyad meraung ” adik nak Kathy, adik nak Kathy!!!!!”
Bila dipujuk, nanti kita ambek Cikey (kitten) dari rumah Tok Mama pon tak jalan…”adik nak Kathy, adik taknak Cikey”. Sedeh mama hokey, mengalir air mata mama you all. Kathy kawan baik mama & anak-anak…..sampai malam tu tidor Iyad ngigau panggil Kathy. Nasibla tak lama dia teringat ke Kathy, bila dah sampai KL nampak swimming pool dah tak cari Kathy lagi.

Allah hadirkan Kathy untuk ajar anak-anak mama erti sayang binatang; memandangkan kitorang sekarang dok kondo, yang tak allow utk bela pets; mama perasan anak-anak sekarang pantang jumpa stray cats semua nak dibagi makan & dibelai. Sampai satu tahap, mama kena bawak spare cats kibbles dlm kereta. Bila pegi makan kat luar, Syafi & Iyad akan bagi kibbles tu to the stray cats.

Inilah rumah kami (sewa), alhamdulillah masa depa terluang di swimming pool pulak…at least kurang sket teringat ke Kathy.

InsyaAllah penghijrahan ni ada hikmahnya

20130614-110527.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s