10 sebab kenapa perlu suplemen

Salam Jumaat you all. Mama rindu nak post new entry. Arini kita sembang topik asas berkenaan suplemen. Dok pon-pang sana sini suplemen tu mcm dedak, you all nak makan dedak ke? Sentap tak gitu? Hohoho.
Kebetulan tadi mama baca 1 post kat sini. Mama sangat suka quote ni

“Taking Supplements in the Absence of Good Diet is Still A Poor Diet with Supplements”

~ Dr Robert A Rakowski, Director of The Natural Medicine Center, Houston, Texas

Ada pulak yang berbunyi ambil supplemen A susu badan membuak-buak lah. Anak makan B sampai boleh tahfiz la, tu yang buat masyarakat umum pelik, hado ke benda magic macam tu? Adus lomah mama dengar.

Kita kena paham objektif kita start makan suplemen; mula mula sekali ~ ensure your body are receiving the essential nutriens Kendian barulah looking on other health benefit supplementation; nak kurus ke, nak tambahkan metabolic rate ker, nak kuruskan badan, buang toxin bagai yer tak. Konsep sama macam kita bersiap, takkan nak tepek makeup bagai tapi kulit muka berdaki! Lepas tu ada pulak meroyan, distributor tipu- tak dapat kulit flawless Erra Fazira gitu. Selalu dengar macam gitu kan? Typical us
Dalam artikel yang mama baca tu, dia listkan 10 sebab kenapa kita perlukan suplemen
sebab pertama :-makanan kita hari ini, banyak yang diproses, genetically modified food etc. Contoh senang, kita makan ayam cucuk hormon cepat besar, ikan keli dalam sangkar makan dedak, lembu makan dedak ke, sayur tak organik nye lagi, segala marjerin etc sihat ke makanan kita? Nak tak nak kita tak boleh elak dari makan semua tu kan? Al maklumla macam mama ni belakang rumah takda sawah padi, kolam ikan, kandang lembu bagai. Ko hado?
sebab kedua :-sistem penghadaman yang lemah disebabkan oleh stomach acid yang tidak mencukupi. Macam mana nak bagi cukup stomach acid @ jus perut (haiyo translation mama sgt fail ok)@ jus gastrik ni? Nak tuang cuka banyak2? Hoh nak mampos ke hapo, tu nak bunuh diri tu! Jawapan nya mudah sangat tambahkan pengambilan Vitamin B, insyaAllah. Mama ada terbaca di USA separuh population di sana tak cukup asid gastrik menyebabkan kadar penyerapan nutrien yang rendah, peningkTan kadar keradangan, masalah kembung perut, & depression! Haiyo, jangan main- main dengan kesihatan perut you all!
Sebab Ketiga:-poor food preparation. You all perasan tak berapa banyak processed food masuk dalam perut kita hari-hari. Segala white bleached flour, beras putih, roti putih. Microwave apa la lagi. Nak makan je masuk microwave kasi panas. Semua tabiat ni menyebabkan degradasi nutrien yang kita makan. Kenyang memangla kenyang.
Sebab Kelima :-Obesiti. Ni info yang mama sendiri baru tahu toxin tinggi dalam badan bole menyebabkan kenaikan berat badan 13.36 Ibs setahun! Macam mana tuh? Individu dengan toksik tinggi Menurunkan kadar metabolisme sebanyak 7% setiap hari! Bayangkanlah sehari kita hadap 2500 kalori/ sehari & semua kalori tu tak terbakar sepenuhnya; setahun lambakan kalori=47815 kalori! Mau tak gemuk you all! Nak gemuk ke, mama tak nak.
Sebab Keenam:-Insomnia & stress. You all tidor cukup tak minimum 6 jam setiap malam? Tau tak risiko mortality rate meningkat! Ngeri hokey.
Sebab Ketujuh :-Hormon imbalance. Ketidakstabilan hormon testoterone pada lelaki mengurangkan “ability to generate musle mass”! Hormon estrogen yang berlebihan dalam lelaki & wanita mengurangkan “ability to burn fat”! So you all, nak ke hormon yang tak stabil?
Sebab Kelapan :-Weight loss program. Korang jangan terlupa, bila berdiet pengambilan kalori rendah bole mendedahkan diri kepada kekurangan nutrisi. Sebab tu la dalam program diet sihat, pengambilan suplemen protin sangat penting.
Sebab Kesembilan :- quality of life. Kan sekarang semua nak awet muda, sihat, gojes memerlukan dos reservatrol yang tinggi. Mampu ker nak minum 1000 botol red wine (untuk non muslim) mahal plak tuh. So moh kita amek reservatrol.
Sebab kesepuluh :-Atheletic Performance. Individu yang kekal cergas dan atlit memerlukan kandungan leucine, isoleucine dan valine (BCAA) untuk meningkatkan jisim otot dan mengurangkan kerengsaan otot

So renung renugkan lah perlu ke suplemen. Dah decide contact mama. Tapi kot korang nak pandangan mama FOC contact mama k

XOXOXO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s