Basic H tu Cl***x ke?

Hallo you all, mama nak story ni pasal drama Basic H, almaklumlah ada yang buat statement maut. Basic H ni sama macam Cl***x, apahal la mama bagi Syafi & Iyad main-main dengan Basic-H, sambil tolong mama cuci meja, cermin, lantai bagai. Kan bahaya tu.Eh.. Mana ada bahaya nya, kan Basic H ni natural tau, diperbuat dari ekstrak jagung & kelapa jer. So safe gitu. That is why anak anak mama boleh praktis Montessori@ home sambil tolong mama buat kerja rumah. Melentur buluh biarlah dari rebungnya…. Hahah bijak tak alasan i?

Korang tau basic H ni adalah sejenis SURFACTANT klik . Hai mende lah SURFACTANT ni dik non oi…surfactant memang ada dalam semua jenis pencuci, yang bezanya sama ada surfactant tu ‘bio surfactant’ atau ‘synthetic surfactant’. Sonangnya, bila tangan kita berdaki, berminyak bagai, dapat bersih ke kot tak pakai sabun? Jenuh cuci dengan air sampai tangan lecut pun tak jalan k. Pakai sabun, gerenti tangan you ‘blink-blink’, bersih berseri tak gitu?
Macam mana nak bezakan 2 jenis surfactant ni? Cuba tengok table di bawah

20130419-232857.jpg

Zaman dahulu kala, orang tua kita pakai akar sintok buat sabun, haa tu la bio-surfactant. Sekarang ni ko tanya mama, pokok sintok pon tak kenal, apa lagi akarnya. Tak gitu?

Next question, “mama, selalunya kan, segala benda natural, organik ni mahal sangat lah, i tak mampu beli la mama, al maklumlah i ni beli barang-barang household sekodi-pencuci lantai, kayu, cermin, basuh keretanya, kitchen cleanernyer, toilet cleanernya lagi. Pastu i nak beli basic H?” Eh, mama tak suruh you all beli semua tu tau, sebab basic H ni pencuci serbaguna, cuci cermin, lantai, kayu, sofa, oven, kereta pon boleh. Senang citer you all, Basic-H bole ganti sekodi barang yang you all beli kat mall, jimat sangat. Cuba you all zoom kat bawah, ada terbuntang biji mata? Tu mama baru bandingkan 3 kategori je, semput mama nak list out semua you. Duit jimat kita bole enjoy
beli buku ke Shaklee ker? Hehehhee

20130419-233852.jpg

20130419-233906.jpg

Best tak? Mama paling suka la pakai Basic H untuk cuci kesan playdoh kat bilik mainan anak. Mama pakai dilution all purpose tu. mama dah pre-mix dalam recycle spray bottle utk setiap kategori. Senang sangat, spray dan lap dengan kain.

Yang mama lagi suka, tangan mama takla mengerutu lepas buat operasi menyental, al-maklumlah tangan i ni stok putri lilin gitu. Oh ya, untuk cuci bilik air mama pakai ratio for stubborn dirt ya. Mudah dan murahkan?

Harga pasaran sebotol 16 oz basic H adalah RM46 (WM)/ RM 49 (EM)

Jadi yang mana satu idaman kalbu? Dah decide & nak order cari mama ok

Luv you all
XOXOXO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s